Triggervarning, beskrivning av depressionssymptom!

Jag hittade en kom ihåg-lista eller vad man ska kalla det på twitter om depression.

dep

Det är svårt att förklara på 140 tecken så here it is! Observera att jag använder mig av både fakta och anekdotisk bevisföring, ska försöka vara tydlig med vad som är vad i min text. Jag är ingen expert, jag har ingen universallösning. Jag vill bara förtydliga att jag anser att det kan vara farligt att förenkla såhär som det görs i kom ihåg-listan. Det kan lätt misstolkas som att positivt tänkande™ löser en depression. En depression kan vara dödlig. En sån här lista tror jag kan ge en alltför förenklad bild. Obs även att jag är medveten om att ni kanske kommer diskvalificera mina åsikter för att jag själv har delvis dålig erfarenhet av vård och då får ni väl göra det då, ja ä int bitter men det är viktigt och sorgligt att påpeka att vård ofta är bristfällig. Det är inte för att jag personligen har dåliga erfarenheter, det berättar både patienter och vårdgivare.

Är jag kritisk till allt på listan? Naturligtvis inte! Punkt 1, 2 och 5 är viktiga. Det jag anser är problematiskt är otydlighet och oförståelse för hur en depression yttrar sig.

Kan förklara lite basics för den som inte vet. En depression fungerar på olika sätt i olika personer. Men det finns ”kriterier” för vad som kallas depression. Det finns olika grader av depression, de flesta människor blir inte melankoliska. Mild, medelsvår och djup depression är vanligast. Jag antar eller kanske hoppas att listan ovan är utformad efter en mild depression.

Gränserna är suddiga och det är ju inte konstigt eftersom alla deprimerade fungerar och känner olika. Depressionen utlöses av olika saker, symptomen för en depression är inte tydliga. Det är inte lätt för en som aldrig varit drabbad av psykisk ohälsa tidigare att koppla fysiska symptom trötthet och orkeslöshet eller hjärtklappning (till exempel) till depression. Vet ni förresten vad inlärd hjälplöshet* är? (Läs ej om det om ni är känsliga för djurexperiment) Det är, enkelt förklarat (hoppas jag, jag är lite övertrött och kanske inte jättetydlig) när man blir apatisk eller svårt likgiltig för att man ställts inför hinder som man inte ser nån lösning på. Det är vanligt vid depression. Då kan saker som att ”vara ihärdig” vara en omöjlighet. Hur är man ens ihärdig och vad betyder det i sammanhanget depression? Att man aktivt ska delta i behandlingar? Ha en positiv attityd? Att man inte ska ta livet av sig? Jag säger inte att det är fel uttryckt (jo) men jag tycker att man ska fundera noga på såna formuleringar och vad det kan symbolisera. Jag förstår att ni tycker att jag drar det till sin spets nu men detta är viktigt!

Känner också lite irritation och ångest, jag kan bara se vårdsäljarens reaktion framför mig när man säger ”jag tror jag är deprimerad” och sen förklarar att man hört att man ska söka hjälp tidigt. Kan säga att med tanke på de allvarliga symptom som läkare hånlett åt så hyser jag inte den största tilltro till att de ska hjälpa i det läget. Det är också intressant att det i sammanhanget nämns att de flesta patienter kan med ”rätt” behandling bli friska. De gånger jag försökt förklara (försiktigt I might add) vad jag tror skulle vara direkt negativt för just mina symptom har jag blivit kallad negativ, jag har fått höra att jag inte vill bli frisk och det verkar handla om att de måste upprätthålla nån sorts yrkesstolthet för hur vore det om PATIENTEN VISSTE VAD SOM VAR BÄST FÖR HENNE SJÄLV, VÄRLDEN SKULLE GÅ UNDER. Detta hörs ofta även inom somatisk vård, den enda som vet nåt är läkaren själv och ve dig som vredgar herren ty du skall brinna. Jag skulle, om jag generaliserade, säga att att man har faktiskt har liten kontroll över sin behandling. Det säger jag inte för att ni ska få ångest utan för att det inte är ditt fel om om den där behandlingen inte funkar. Behandlaren styr behandlingen. Ekonomi, personlig och övergripande, styr behandlingen.

Precis som väldigt många andra hade jag noll och ingen möjlighet att själv ta kontakt med vården. Hur gör man då? Hur fixar man uppmaningen, ”sök hjälp tidigt” när det är ”be om hjälp” som ofta orsakar ångest? När det leder till mer ångest? En grej till, det är omöjligt att få hjälp på vissa platser i sverige vid vissa tider på året eller dygnet. Bara en sån sak.

pnv

”NU-sjukvårdens vuxenpsykiatriska öppenvårdsmottagning i Trollhättan utför så långt som möjligt utredning, behandling, vård och stöd i patientens närmiljö. Vi tillhandahåller specialistpsykiatrisk öppenvård för personer med allvarlig psykisk sjukdom/störning och har ambitionen att ha en god tillgänglighet för prioriterade grupper. Målgruppen är i första hand personer som har behov av psykiatrisk specialistvård för exempelvis svårare depressioner, affektiva tillstånd, svår personlighetsstörning, svåra ångesttillstånd, samt dubbeldiagnoser. Vård och behandling på mottagningen får man genom remiss från primärvården eller annan myndighet, eller genom att göra en egenanmälan.”

Märk väl hur många gånger de använder sig av ordet ”svår”. God tillgänglighet för prioriterade grupper. PÅ RIKTIGT. ”Om du upplever dig åsidosatt så beror det nog på att du inte tillhör våran extra specialsupergrupp som vi prioriterar här.” VAR TACKSAM. Detta är en öppenvårdsmottagning i en medelstor svensk stad och de ger intrycket av att vända sig till speciellt svårbehandlade psykiska sjukdomar. Hade jag läst det innan jag sökt mig dit hade mina besvär känts…menlösa. Hell, det gör jag nästan nu också trots att jag vet om min problematik! Ok, det var ett sidospår mer ger ändå en liten bild av hur prioriterade tidiga depressionssymptom lär vara.

 

Denna lista hade jag själv behövt läsa. Sen är det inte sagt att alla blir hjälpta av den för det:

 

   Kom ihåg-lista vid depression:

  • Du är viktig och behövs även om det inte känns så just nu.
  • Du är inte ensam! Många är och blir deprimerade i sitt liv.
  • Du har en sjukdom som ger för låg serotoninhalt i kroppen, du är inte svag.
  • Du kan få hjälp, medicin och/eller samtalsstöd och det är inget misslyckande.
  • Det är ok att gråta och vara ledsen, att inte känna så mycket eller att inte orka med vardagen. Det finns inget fel eller rätt.
  • Du får be människor i din omgivning om hjälp med svåra och enkla saker.
  • Du kan hitta info på 1177.se, vårdguiden.se, ringa sjukvårdsupplysningen eller psykakuten. Vårdcentralen brukar kunna hjälpa en vidare.
  • Du kan chatta med självmordsupplysningen.se om du har självmordstankar.
  • Försök att göra saker som får dig att må så bra som möjligt, skit i motions, kost eller sömnråd om du inte orkar eller tvärtom, spring, simma eller ha sex om du mår bra av det.

!

Om du vill läsa riktig information om depression rekommenderar jag att du noga kollar avsändaren. Ofta dyker reklam för terapeuters, psykologers och än värre, reklam för ej testade alternativa behandlingar som ofta kostar mycket pengar. Informationen kan vara felaktig eller skadlig. Detta tycker jag själv är bra och tydlig information men always room for improvement som de säger:

 

1177.se om depression

Wikipediaartikeln ”depression”

Självmordsupplysningen; chatta 19- 22, vardagar

 

Tänker skriva mer i ett annat inlägg för detta kan bli så långt så ni anar inte men detta visade väl ungefär vad jag hade invändningar emot och vad jag tycker är bättre.

* Inlärd hjälplöshet innebär INTE att det är något personen själv lärt sig, det är hjärnan som själv ”stänger av” vissa funktioner!

 

Annonser