Jag vill skriva om en massa saker men kommer inte på nåt. Jag vill säga att jag är så trött så trött. Och att jag hittar glömda bloggar och blir ledsen för det har hänt så sorgliga grejer i deras liv. Jo! Jag kan skriva om detta! Ibland, ganska ofta, hittar man ”roliga” artiklar som handlar om besvärliga grejer. Jag har svårt för det, att det alltid är från ett utifrån-perspektiv. Denna stör jag mig på idag: 

”20 saker du inte får glömma när du älskar någon som har ADD”:

1. De har en hjärna som går på högvarv.
ADD slutar aldrig. Det går aldrig att stänga av och säga stopp. Det är något man måste lära sig att hantera.
2. De lyssnar men allt går inte in.
En person med ADD kommer att titta på dig, höra dina ord, se dina läppar röras, men efter de första orden är deras hjärna redan på en annan resa. De kanske hör dig tala men deras tankar kan fortfarande vara ute i rymden. De kanske tänker på hur ditt hår rör sig eller på dina läppar.
3. De har svårt att klara hela uppgiften.
I stället för att hålla fokus på det som väntar dem är det för människor med ADD som att gå genom en labyrint. De börjar röra sig i en riktning, men ändrar riktningar för att finna vägen ut.
4. De blir lätt oroliga.
De är som djupa tänkare, de är känsliga för vad som händer omkring dem. Att vara i en bullrig restaurang kan låta som att stå längst fram på en hårdrockskonsert. En deppig nyhet kan låta som slutet på världen.
5. De kan inte koncentrera sig när de är känslomässiga.
Om det är något på gång som oroar dem eller gör dem upprörda så kan de inte tänka på någonting annat. Det gör att koncentration på arbete, konversation och sociala situationer blir nästan omöjligt.
6. De koncentrerar sig FÖR intensivt
När dörrarna till något öppnas dyker personen med ADD ner i det som en djuphavsdykare hoppar rakt ner i havet.
7. De har svårt att stoppa en uppgift när de är inne i den.
När de väl hoppat ner i det där havet så stannar de där. Länge. Även när syret börjar ta slut. De kommer inte upp förrän det är helt slut.
8. De kan inte styra sina känslor.
Känslorna för en person med ADD flyger vilt och kan inte bemästras. Det är som trassliga sladdar i deras hjärnor som gör tankar och känslor svårbearbetade. De behöver extra tid för att få igång sina system ordentligt.
9. De har verbala utbrott.
Deras intensiva känslor är så svåra att bemästra. De kommer impulsivt säga vad de tycker, och ofta säger de saker som de senare ångrar. Men det är nästan omöjligt för dem att ändra sina ord innan de säger dem.
10. De har social ångest
Människor med ADD är ofta obekväma i sociala situationer. De är rädda att de kommer att säga något dumt eller reagera olämpligt. Att hålla sig i bakgrunden känns tryggare.
11. De är djupt intuitiva.
För personer med ADD är ytan något osynligt som de penetrerar. De ser bortom allt vanligt. Detta är den bästa aspekten av ADD. Det är ett inspirerande drag som skapar kreativa genier. Uppfinnare, konstnärer, musiker och författare har ofta ADD.
12. De tycker annorlunda.
Det är en annan fantastisk aspekt av ADD. De tycker ofta annorlunda eftersom deras abstrakta tankar ser lösningar på problem som vi vanliga människor inte kan se.
13. De är otåliga och rastlösa.
De blir lätt irriterade, vill att saker ska hända omedelbart. De leker ständigt med sina telefoner, tvinnar med håret eller så studsar deras ben upp och ner. En person med ADD behöver ständig rörelse. Det är faktiskt en lugnande aktivitet för dem.
14. De är fysiskt känsliga.
Pennor kan kännas tunga i handen. Fibrer i tyg som de flesta människor inte skulle känna kan klia. Sängar är ojämna. Livsmedel kan kännas konstiga. Prinsessan på ärten, hon hade säkert ADD.
15. De är oorganiserade.
Högar är deras favoritmetod för att organisera. När en uppgift är klar går papperet in i den högen tills den växer högt. Ända tills en person med ADD blir frustrerad och rensar upp. Människor med ADD måste vara försiktiga för att inte bli samlare. Det är svårt för en person med ADD att hålla saker i ordning eftersom hjärnan inte fungerar på ett ordnat sätt.
16. De behöver utrymme för att röra sig.
Människor med ADD tänker bättre när de är i rörelse. När de pratar i telefon eller har en konversation vill de gärna röra på sig. Det gör dem lugnare och att de tänker klarare.
17. De undviker uppgifter.
Att fatta beslut eller slutföra uppgifter i tid är en kamp. Inte för att de är lata eller oansvariga, utan för att deras hjärna är fulla av andra alternativ. Att välja en kan kännas problematiskt. Det är lätt att undvika att fatta beslut eftersom de tänker för mycket.
18. De kan inte komma ihåg enkla uppgifter.
Ett annat paradoxalt drag från ADD är minnet. Människor med ADD kan inte komma ihåg enkla saker. Som att plocka upp sina kläder, handla mjölk i affären, eller komma ihåg möten. Men å andra sidan: de kommer ihåg alla kommentarer, citat, och telefonnummer de hört under dagen. Synliga saker är lättare att komma ihåg. Det är därför de har femton fönster öppna på skrivbordet.
19. De har många uppgifter på gång samtidigt.
På grund av en ständig aktivitet deras hjärna vill de gå vidare till nästa uppgift så även fast de inte stängt ner den förra. Ju mer som händer på en gång, desto bättre. Multi-tasking är en favoritaktivitet.
20. De är passionerade i allt de gör.
Känslor, tankar, ord och beröring är kraftfulla hos en person med ADD. Allting är förstorat. Det är en välsignelse när det kanaliseras på rätt sätt. När en person med ADD gör något gör de det med hela sin själ och hjärta. De ger allt de har. Denna kvalitet är det som gör en person med ADD så älskvärd.

I grund och botten har en person med ADD svårt att kontrollera sina impulser. De har grymma egenskaper som du kommer att njuta av när du förstår hur de tänker och känner.

Ja, människor med ADD / ADHD är svåra att älska ibland. Men när du förstår den börda de bär, kommer ditt hjärta att öppnas upp. Kärlek och medkänsla kommer ta över platsen för ilska. Du kommer att se in i deras goda hjärta.

Ah, vi ADHD:are och ni vanliga människor. Vi har det inte lätt tillsammans.  En guide kommer att lösa våra kommunikationsproblem! Åh. Detta att ständigt fokusera på omgivningen! Jag förstår det slitsamma i att ha en nära anhörig som är sjuk eller har en funktionsskillnad av något slag. Men jag orkar inte en artikel till om hur anhöriga hanterat ett självmord eller självmordsförsök, jag orkar inte läsa föräldrar berätta om hur svårt det är att få hjälp med sitt barn och jag orkar definitivt inte läsa ett till klämkäckt inlägg om hur glada de där funktionsnedsatta är för de är ju så underbara, nästan lite mer underbara än vi andra! JAG VILL HÖRA GREJER FRÅN FOLK SOM ÄR DRABBADE SJÄLVA.

Lilla listan ovan. Den räknar upp diverse problem personer med ADHD/ADD ibland har och levererar fina fördomar. Naturligtvis. Vad kan jag vänta mig av en skojsam site som Newsner? Ja, jag önskade att jag kunde förvänta mig att de antingen skriver en sanningsenlig artikel eller att de inte skriver någon alls. Naturligtvis består listan av saker som oftare återfinns hos ADHD:are än övriga befolkningen! Jag har svarat på 1000-tals frågor om liknande saker när jag gjorde min utredning. Problemet är att man inte kan välja ut dessa frågor, presentera dem som nåt best of adhd och sen leverera lögner om att ADHD-people till exempel skulle vara godhjärtade per se.
 
Man kan skriva skämtsamt om ADHD och ändå respektera de som lider/är drabbade av det. Kan man ju tycka. Jag är liksom inte extra älskvärd, jag har inte ett extra gott hjärta eller är djupt intuitiv och mina känslor är inte viktigare än andra människors. Jag ser inte min kreativitet som ett resultat av ADHD:n, det är ju absurt att jag skulle tolka mina prestationer som ett symptom på min ADHD. De kanske anser att de ger en fin bild av ADHD-personer men istället för att acceptera mig tar de mina fina egenskaper ifrån mig och lägger dem i ett fint litet paket som det står -> ADHD!!!!!!! <- på. Inte särskilt sympatiskt eller vettigt. Jag har egenskaper som gör mig jävligt fin och väldigt jobbig och man kan verkligen koppla många sidor av mig till min diagnos, varför skulle jag annars ha behov av utredning och medicinering liksom. Men att generalisera och skriva en lista hur man ska hantera egenskaper som återfinns hos alla möjliga människor är märkligt.
Annonser